Tijdslijn

2024

De Olympische droom komt uit!

Tijdens deze Olympische Spelen 2024 in Parijs zet Glen Cuyle Izegem én België op de wereldkaart door een 4e plaats af te dwingen in de kwalificatieronde. 

In de finale behaalt Glen een 8e plaats (olympisch diploma) op zijn allereerste deelname aan het grootste sportevent ter wereld.

 

2024

 Een medaille op de wereldbeker in Duitsland

Glen Cuyle schrijft geschiedenis!

Hij behaalt op de EnBw DTB Pokal Team Challenge in Stuttgart met een score van 14.333 een ZILVEREN medaille in de toestelfinale ringen! 
Zo nestelt hij zich met veel klasse tussen de wereldtop.

Hij volgt zo het voorbeeld van zijn eerste trainer Günther Couckhuyt die 20 jaar geleden als eerste Izegemse gymnast, en zelfs als eerste Belgische gymnast, een medaille kan behalen op een wereldbeker wedstrijd.

2023

Twee broers op het wereldkampioenschap in Antwerpen

Tijdens het WK in Antwerpen in 2023 zijn zowel Glen als Nicola Cuyle geslecteerd. Ze scoren behoorlijk goed op hun eerste WK bij de seniors. De prestatie van Glen valt op vermits hij aan de ringen bij de top 20 van de wereld eindigt.

 

2019

Een finaleplaats op het EK voor Jade Vansteenkiste!

Op het Europees kampioenschap in Polen wordt Jade Vansteenkiste 20ste in de allroundfinale. Ze kan zich als eerste Izegemse gymnaste kwalificeren voor een finale op het EK. Met 13.233 punten eindigt Jade op een knappe 6de plaat in de finale aan grond!

2019

Feest: 100 jaar turnen in Izegem!

Gym Izegem viert 100 jaar turnen in Izegem!  

We omkaderden dit feestjaar met vier evenementen en de publicatie van een boek. We waren organisator van het Belgisch Kampioenschap toestelturnen meisjes en jongens, er was een opendeurdag, een tentoonstelling over de geschiedenis van 100 jaar turnen in Izegem en een feestelijke editie van ons gymgala.


2018

Opnieuw succes op Europees vlak en een ticket voor de Olypische Jeugdspelen!

Voor het Europees kampioenschap voor juniores in 2018 te Glasgow is Nicola Cuyle geselecteerd. Nicola turnt een volledige wedstrijd en wordt zo tweede Belg op een 26ste plaats in de kwalificatiewedstrijd. In de resultaten per toestel eindigt hij, met uitzondering van de rekstok, rond de 40ste plaats. Op een totaal aantal deelnemers van 155 is dit een schitterende prestatie.

In juni 2018 is Nicola ook geselecteerd voor de Olympische jeugdspelen in Baku (Azerbeidzjan). Hij eindigt op de 26ste plaats all-around.

2018

Het Belgisch kampioenschap in Izegem

Het Belgisch kampioenschap van 2018 gaat door in Izegem. De club maakt er een zeer geslaagde editie van en kan dankzij de inbreng van de vele vrijwilligers tevreden zijn met het resultaat, zowel op sportief als op organisatorisch vlak.


2018

Een nieuwe ster bij de dames!

Jade Vansteenkiste kan zich op het Belgisch kampioenschap in 2018 plaatsen voor de Nationale junioresploeg. Vooral aan de sprong toont ze haar kwaliteit door de hoogste score te turnen en zo mag beschouwd worden als de beste juniores van België aan dit toestel. Het levert haar ook een selectie op voor het Europees kampioenschap in Glasgow. Jade turnt op het EK enkel aan grond en sprong, maar haalt aan beide toestellen de hoogste Belgische score. Aan de grond eindigt ze op de elfde plaats en is zo tweede reserve voor de finale.

2016

Jonas Delvael gaat als junior internationaal!

Op het juniores Europees kampioenschap van 2016 in Bern maakt Jonas Delvael deel uit van de nationale ploeg. Ze eindigden na een spannende wedstrijd op een verdienstelijke negende plaats met 236,694 punten. Jonas is 41ste.s

2016

Gymgala 2016 - Gym Izegem’s got talent!

In 2016 pakt Gym Izegem uit met een heuse talentenshow ‘Gym Izegem’s got talent’ en dat zullen de vrienden, kennissen en familieleden geweten hebben. 

De topturnhal wordt weer omgebouwd tot een evenementenzaal en er wordt een mooi decor voor de talentenshow opgesteld. De jury van de talentenshow neemt plaats op een podium en achter hen hangt een groot doek met het gymgala thema dat kan opgetrokken worden wanneer de grote trampoline gebruikt wordt. Het is een creatieve en attractieve manier om de faciliteiten van de zaal optimaal te gebruiken en iedere toeschouwer het beste zicht op de show te geven.

2014

Gymgala 2014: Dromen!

Het Gymgala van 2014 is een uitdaging! De club kende de voorbije jaren een enorme groei en een voorstelling organiseren van en voor meer dan 700 leden vergt grote inspanningen. 

Er wordt een grote feesttent geplaatst naast de topturnhal. Zo kunnen de gasten na de voorstelling in een feestelijke stemming genieten van een drankje. Het idee om een tent te gebruiken als bar komt van werkgroeplid Katleen Vanclooster en dat blijkt een voltreffer te zijn. De topturnhal wordt handig omgebouwd tot er maar liefst 570 bezoekers kunnen genieten van een ‘droom’ show. Met twee voorstellingen wordt ook hier weer de kaap van 1000 toeschouwers overschreden.


2012

Recreatoernooi Toestelturnen te Izegem!

In 2012 is Gym Izegem voor het eerst kandidaat om een recreatoernooi van de Gymfed te organiseren. DeTopturnhal is hiervoor uiterst geschikt.

2012

Gymgala 2012 – Kjir ne ki were

Met de bouw van de nieuwe topturnhal in 2011 is het opnieuw mogelijk naar de eigen zaal terug te keren. Om de nodige belichting tijdens de show te kunnen voorzien, moet de club wel enige kleine aanpassingen aanbrengen in het plafond van de zaal, wat een hele uitdaging blijkt te zijn.

Het geheel wordt gepresenteerd door een professor, fantastisch vertolkt door Geerwin Vandekerckhove, die het publiek in zijn teletijdmachine meeneemt doorheen verschillende tijdperken. Hij ‘kjirt’ als het ware ‘were’ in de tijd en neemt het publiek mee naar de oertijd, de Griekse Oudheid, bij de Egyptische farao’s, Romeinen, ridders en piraten, doorheen de jaren ‘30 en ‘50 tot zelfs in de disco van de jaren ‘70.

Er wordt geopteerd voor twee voorstellingen op dezelfde dag wat zeker nodig is om alle ouders en sympathisanten de kans te bieden het gymgala vanop de eerste rij mee te maken.

2011

De Topturnhal!

In 2010 beslist de stad Izegem, onder impuls van schepen van sport Frank Duhamel, om een nieuwe turnhal te bouwen. De oude turnzaal is immers te krap, te oud en te onveilig geworden. Er wordt gekozen voor een duurzaam, esthetisch en functioneel ontwerp dat de gymnasten toelaat in een optimale omgeving te sporten. Dankzij het uniek concept, wordt deze topturnhal meteen één van de meest toonaangevende turnhallen van ons land.

Op vrijdag 21 oktober 2011 is Gym Izegem present om trots als een pauw deze gloednieuwe, sublieme topturnhal feestelijk te openen in aanwezigheid van een 400-tal genodigden, waaronder heel wat prominenten.

Wereldtoppers uit de acro, olympische gymnastiek en tumbling zakken naar Izegem af en treden tijdens het spectaculair openingsgala aan. Het publiek smult en geniet van dit topevenement, maar ook de inbreng van de eigen Gym Izegem gymnasten en die van de Life Danscenter dansers, wordt door het brede publiek uiterst gesmaakt.

 

2010

De eerste vrouwelijke gymnast met een selectie voor een WK

In 2010 is Jolien Eggermont als seniores opnieuw geselecteerd voor het EK in Birmingham en kan ze bevestigen door op de 22ste plaats te eindigen. Ze is ook geselecteerd voor het WK in Rotterdam in dat jaar en is zo de eerste Izegemse vrouwelijke gymnast die een selectie heeft voor een wereldkampioenschap. Tijdens de opwarming slaat het noodlot toe. Jolien breekt haar enkel aan de grondoefening en moet dus forfait geven voor de wedstrijd.

2010

Het eerste Gymgala van Gym Izegem!

Na een onderbreking van vijf jaar wordt het gymgala in 2010 weer nieuw leven ingeblazen. Het is het eerste gymgala georganiseerd onder de naam Gym Izegem. Sportcentrum De Krekel is ook nu weer het decor voor de hedendaagse show met als thema One World. Het evenement wordt opgedragen aan het Izegemse stadsbestuur als blijk van dank voor de plannen om een gloednieuwe topturnhal in Izegem te bouwen.

 

2009

Barend Verbeke: een nieuwe topgymnast uit Izegem!

In 2009 neemt Barend Verbeke deel als eerstejaars seniores aan een World Cup wedstrijd in Canada. Aan de grond behaalt hij een finale plaats. Hij is daarmee de tweede Izegemse turner die een dergelijke schitterende prestatie neerzet op wereldvlak. 

Hij neemt dat jaar ook nog deel aan de wereldbekerwedstrijd in Duitsland en plaatst zich voor deelname aan de 25e editie van de Zomeruniversiade in de Servische hoofdstad Belgrado.

2008

Een nieuwe start: Gym Izegem!

In 2008 gaan Günther Couckhuyt en Frank Duhamel op zoek naar mensen die de turnclub een nieuwe boost willen geven. Het resultaat is de oprichting van ‘Gym Izegem’.

 

2008

Dames aan de top: een finaleplaats op het EK junioren!

In 2008 nemen Jolien Eggermont en Renate Masschelin deel aan het EK voor junioren in Clermont-Ferrand en ze worden schitterend 21ste en 22ste. Jolien zit in de finale aan de sprong en behaalt een vijfde plaats.

2007

Günther Couckhuyt sluit een zeer succesvolle carrière af!

In 2007 behaalt Günther Couckhuyt maar liefst drie gouden en twee zilveren medailles in de finales van het BK. Hij gaat het WK in Stuttgart en wordt 92ste op een totaal van 253 deelnemer. Het is een mooi einde van een fantastische carrière! BEDANKT Günther!

 

2006

De doorbraak voor Jolien Eggermont en opnieuw een WK voor Günther Couckhuyt !

In 2006 gaat Jolien Eggermont naar Duitsland voor de Leverkusen Cup. Voor een publiek van 1700 toeschouwers wint het Belgische jongerenteam de wedstrijd. Jolien behaalt individueel de bronzen medaille. 

Günther is behaalt opnieuwe de Belgische titel en mag deelnemen aan het WK 2006 in Aarhus (DEN). Ook op de wereldbekerwedstrijd in Maribor (SLO) kan hij opnieuw schitteren door zich te kwalificeren voor twee finales.

2005

De dansgroep van Winsol Gym wordt "Life danscenter"!

In 2005 organiseert Winsol Gym een danswedstrijd in zaal ISO. De 3 Izegemse teams “Black Spirit”, “Move en “Magic” komen in hun categorie als winnaar uit de bus

In september 2005 wordt “Life danscenter” opgericht. Danstrainer Davy Desloovere start zo een nieuw hoofdstuk en kan, door zich aan te sluiten bij een specifieke dansfederatie, zijn grenzen en die van zijn dansers verleggen.


2004

De absolute wereldtop!

Günther Couckhuyt neemt deel aan het EK in Ljubljana en eindigt op de tiende plaats allround. Het is op dat moment de beste prestatie van een Belgische turner ooit op een EK. 

In datzelfde jaar presteert hij formidabel op de Worldcup wedstrijd in Cottbus. Hij kan zich voor de eerste keer plaatsen voor de finale van een wereldbekerwedstrijd en doet dit op zijn geliefkoosde toestel: het paard met bogen. Het is een primeur in de Belgische turnsport. Op de wereldbeker in Gent presteert hij zo mogelijk nog beter. Hij plaatst zich voor twee finales aan de grond en op het paard met bogen. Günther wordt de eerste Belg die erin slaagt een medaille te halen bij een wereldbekerwedstrijd en wint de bronzen medaille op het paard met bogen. Op de wereldbeker in Stuttgart in datzelfde jaar zit hij opnieuw in de finale en wordt hij vijfde. Günther behoort tot de absolute wereldtop.

2002

2002: een topjaar voor de jongensploeg van Winsol Gym!

Het jaar 2002 is top voor Winsol Gym. De jongens behalen verschillende medailles en ere plaatsen op de wedstrijden.

Günther Couckhuyt en Maartkin Demuynck zijn Vlaams kampioen respectievelijk bij de seniores en juniores en Maartkin behaalt dat jaar ook de Belgische titel bij de juniores. Zowel Maartkin als Günther mogen naar het Europees kampioenschap.

Günther mag voor het tweede jaar op rij naar het wereldkampioenschap in Hongarije. Hij behaalt aan Grond de 55ste en aan Paard met bogen de 27ste plaats. 

De jongensploeg in 2002: van links naar rechts: Günther Couckhuyt, Kevin Devoldere, Barend Verbeke, Bram Louwije , trainer Marc Naert, Thys Debruyn,  Mathias Vermeersch, Maartkin Demuynck, Stijn Romel en Dayy ParmentIer.

2001

Opnieuw een Belgische kampioen en de eerste Izegemse turner op een wereldkampioenschap!

2001 is het jaar van de doorbraak voor Günther Couckhuyt. Hij behaalt zijn eerste titel van kampioen van België bij de senioren en mag als eerste Izegemse turner naar een wereldkampioenschap. Het WK gaat door in eigen land (Gent) en hij turnt een mooie wedstrijd met een hoge totaalscore en een 62ste plaats als gevolg.

2000

Het eerste Gymgala van Winsol Gym Izegem!

Het Gymgala 2000 is een schot in de roos voor Winsol Gym. De bezielers van de show, Filip Doornaert en Rudy Espeel, kiezen voor een nieuwe formule met twee voorstellingen, één op zaterdagavond en één op zondagnamiddag, zodat de 700 leden allemaal aan bod kunnen komen maar ook om alle ouders, familieleden en vrienden van de gymnasten de kans te geven om de show mee te maken.

1999

Oprichting Winsol Gym Izegem

In 1999 komt er een fusie van De Salto’s en De Rode Ster en wordt de naam ‘Winsol Gym Izegem’ boven de doopvont gehouden. De start van een nieuw hoofdstuk in de Izegemse turngeschiedenis.

                         

​                  

1998

Izegems turntalent gaat naar China!

In 1998 zijn Günther Couckhuyt en Kevin Devoldere geselecteerd voor de wereldgymnasiade in Shanghai. Het is een fantastische ervaring met een groots opgezette openingsceremonie waaraan 10000 plaatselijke kinderen deelnemen. Kevin is eerste Belg met een persoonlijk record en de Belgische ploeg eindigt op de zesde plaats.

 

1998

Organisatie van het Vlaams kampioenschap

In 1998 slaan De Salto’s en De Rode Ster de handen in elkaar en organiseren ze samen het Vlaams kampioenschap in de sporthal te Izegem. Beide clubs hebben de overstap gemaakt naar de Vlaams turnliga en zijn een perfect voorbeeld van de trend die er heerst in Vlaanderen: samenwerking!  

Günther Couckhuyt wordt Vlaams kampioen bij de juniores en Kevin Devoldere behaalt brons. Bij de jeugdcategorieën zijn er medailles voor Davy Parmentier, Anabela Lopes de Macedo, Karen Decabooter, Kevin Espeel en Stijn Geldof. De organisatie heeft een aantal primeurs zoals monitors voor de scores, een reclamespot op de lokale zender WTV en een prachtige aankleding van de sporthal met doeken, tapijten en planten.

1996

Een selectie voor het Europees kampioenschap!

1996 is een bijzonder succesvol jaar voor Jürgen Couckhuyt. Hij behaalt de titel van West-Vlaams en Vlaams kampioen en een zilveren medaille op het Open Belgisch kampioenschap. Hierdoor mag hij deelnemen aan het individueel Europees Junior kampioenschap in Kopenhagen. Hij behaalt er een schitterende 37ste plaats.

 

1990

Eurocup

De vele internationale contacten die De Rode Ster kan opbouwen in de jaren 80 brengen de club op het idee om een echte internationale ploegenwedstrijd te organiseren. In april 1990 is men klaar voor de eerste editie van de Eurocup, een gigantische organisatie met 10 ploegen uit 5 Europese landen. Bij de meisjes zijn er ploegen uit Nijmegen (NL), Rochdale (GB), Camberley (GB), Ludwigshafen (D) en Langenhagen (D). Bij de jongens zijn er teams uit Tilburg (NL), Prievidza (CZ) en Ludwigshafen (D).

De jongensploeg van Izegem, bestaande uit Johan Decock en Francis Houssin, laat zich voor de gelegenheid bijstaan door enkele vrienden uit de STB-ploeg: Tanguy Nuyts, Tony Van de Velde en Jurgen Van Eetvelt. De meisjesploeg bestaat bijna volledig uit eigen Izegemse gymnasten. Het zijn Els Terryn, Vanessa en Evelyn Degrendele, Karolien Verschoot, Sybille Meulebrouck en gastturnster Sofie Victor.

1990

Een uitbreiding van de turnzaal!

De turnzaal wordt in 1990 met een bijkomende ruimte, inclusief valkuil en grote trampoline, uitgebreid. Het is een grote verbetering en de zaal prijkt hierdoor weer in de ranking van beste turnzalen van Vlaanderen.

 

1989

70 jaar 'De Rode Ster'

1989 is het jaar waarin de turnclub De Rode Ster haar 70ste verjaardag viert. De club wordt ontvangen op het stadhuis waar er een fototentoonstelling loopt over de clubgeschiedenis. Turners van het eerste uur, Achiel Claeys en Pascal Labeeuw, zijn eregasten op de viering en kunnen de geschiedenis van het turnen doorheen de jaren in Izegem met veel enthousiasme toelichten.

1988

Feest bij de Salto's!

Het Gymgala van 1988 staat in het teken van 25 jaar turnclub De Salto’s. Er worden kosten noch moeite gespaard om van deze feesteditie een succes te maken. Veel aandacht gaat naar het decor, de belichting en de muzikale omlijsting.

Zoals steeds maakt de club er een punt van om zoveel mogelijk van de 430 leden te laten deelnemen. Het wordt een aaneenschakeling van massa nummers, kleuternummers, piramides, jazzdans en Olympische oefeningen.

 

1983

Het eerste Gymgala

Het gymgala 1983 is een unieke gebeurtenis in de Izegemse turngeschiedenis en misschien wel in de Belgische turngeschiedenis. Voor de eerste keer organiseert een katholieke turnkring en een socialistische turnkring samen een turnfeest wat op dat niveau zeer uitzonderlijk is.

Die samenwerking komt eigenlijk toevallig tot stand. Beide clubs dienden een aanvraag in om de sporthal te huren voor een turnfeest op dezelfde datum. Zo ontstaat het idee om één grote turnshow te organiseren. Er wordt een werkgroep opgericht met twee leden van de Salto’s, Jozef Persyn en Luc Lagae en twee leden van De Rode Ster, Frank Duhamel en Romain Vroman. De voorbereidingen verlopen zeer vlot daar het doel van beide clubs zeer gelijkaardig is: “het turnen als gezonde sport bevorderen”.

1981

Het eerste clubkampioenschap!

Het allereerste clubkampioenschap bij de Rode Ster gaat door in 1981. De bedoeling is om de leden die niet deelnemen aan de provinciale en nationale competities ook een kans te geven om een turnwedstrijd mee te maken. Er zijn 48 deelnemers in 6 categorieën bij de meisjes en twee categorieën bij de jongens.

 

1979


Interfederaal kampioen van België!

Danny Verbrugghe is de eerste Izegemse turner die Interfederaal Belgisch kampioen wordt. Het levert hem eeuwige roem op en een selectie voor het Europees kampioenschap in Essen (Duitsland) in 1979.

1973

De eerste turnshow

Turnclub 'De Rode Ster' start in 1973 met de organisatie van een jaarlijkse ‘Gymshow’.De show gaat door in de stedelijke turnzaal en heeft als doel om alle leden te laten tonen aan vrienden en familie wat ze allemaal leren in de turnles.

 

1969

Topprestatie op nationaal en internationaal niveau!

Eind jaren ‘60 stijgt de kwaliteit van de Izegemse Saltoturnsters naar het hoogste niveau. Rita Messiaen is in 1968 bij de seniores Belgisch kampioen van de Katholieke Turnbond en wordt tijdens een viering in jeugdclubhuis La Verna gehuldigd door burgemeester Bourgeois. In 1969 staat het succes op een hoogtepunt met een tweede plaats voor Rita Hespeel (weliswaar buiten clubverband) en een derde plaats voor Jeanine Defreyne tijdens het interfederaal Belgisch kampioenschap. Rita Hespeel kan in 1969 deelnemen aan het Europees kampioenschap in Zweden, waar ze op de dertigste plaats eindigt.

1964

Een tweede turnclub in Izegem

Onder impuls van L. Degezelle en Raf Rosseel wordt begin jaren '60 een turnclub voor meisjes opgericht: M.A.C.-Turnclub Meisjes. Al snel zijn er vijfendertig actieve leden en groeit de turnvereniging uit tot een volwaardige sportclub. In 1964 sluit de club zich aan bij de Nationale Katholieke Federatie en neemt voor het eerst deel aan de competitie: het West-Vlaams kampioenschap van de Katholieke Turnbond.

Midden 1964 wordt de meisjesturnclub omgedoopt tot ‘De Salto’s’. Het bestuur samengesteld in 1965 bestaat uit Proost E.P. dr. Valentinus, voorzitter Raf Rosseel, secretaris Jenny Vandendriessche, monitrice Rita Hespeel, schatbewaarder Jeanine Defreyne en bestuurslid Maria Saelen.

Al snel stijgt het ledenaantal naar 250. In 1966 wordt beslist omwille van de grote toeloop van leden van buiten Izegem, in Pittem en Ingelmunster een bijkomende afdeling van de Salto’s op te richten. De afdeling in Ingelmunster kent ook een groot succes.


1960

Een nieuwe start!

Omstreeks 1960 wordt het bestuur van de Rode Ster grondig gewijzigd. Gustaaf Nyffels is de nieuwe voorzitter, Jozef Normon penningmeester, Robert Vanlerberghe blijft secretaris en de algemene sportieve leiding wordt waargenomen door Roger Verbauwhede. Een grote sportieve verbetering is de mogelijkheid om voor trainingen gebruik te maken van de stedelijke turnzaal in de Sint Jorisstraat.

1954

Een moeilijke periode tijdens en na de 2de wereldoorlog

In 1953 vraagt voorzitter Pierre Van Staay aan Robert Vanlerberghe, toenmalig leraar aan de Rijksmiddelbareschool, om de oefeningen en het secretariaat van De Rode Ster te leiden. Robert wordt verantwoordelijk voor de lichaamsbewegingen, terwijl Roger Verbauwhede het toestelwerk onder zijn hoede krijgt.

De nadruk ligt voornamelijk op deelname aan gouwfeesten met diverse algemene groepsreeksen. De club neemt ook deel aan bondsfeesten en heeft als grootste doel de jaarlijkse eenmeifeesten en andere socialistische manifestaties te helpen opluisteren. Ook lokaal geeft de club demonstraties, meestal in openlucht. Zo is er in 1954 een groots optreden op het voetbalplein aan de Reperstraat en is er regelmatig een optreden op de Izegemse Grote Markt.


1939

De eerste kampioenen

De eerste Izegemse West-Vlaamse kampioenen bij de Socialistische turnbond “STB” zijn Roger Verbauwhede en Alidor Verhelst. 
Beide kampioenen krijgen in de Molenstraat een prachtige viering met de nodige bloemen, medailles en felicitaties.

1921

Oprichting turnclub De Ster

20 juli 1921 : Turnclub 'De Ster' wordt opgericht onder leiding van leermeester-kommandant Francois Verbeke en zijn assistent Remi Rosseel. De eerste voorzitter is Senator Henri Dewaele. De trainingen gaan door in café Scala, het lokaal van de socialisten. Orde en tucht zijn uiterst belangrijk en de turnoefeningen worden op militair bevel uitgevoerd. De beteren komen in de acrobatengroep terecht.  De club telt 20 meisjes en 50 jongens. 
De naam van de club wordt een paar jaar later omgedoopt naar ‘De Roode Ster’.


1919

               

De Pioniers

Zonder structuur, noch in clubverband wordt er in 1919 gestart in Izegem, in de omgeving van de Maandagmarkt, met regelmatige bijeenkomsten op een binnenkoer waar er zelfbedachte oefeningen uitgeprobeerd worden. Bij gebrek aan toestellen maken ze gebruik van stoelen en tafels.